Reflü
Reflü Nedir?
Mide içeriği; mukozası içinde bulunan pariyatal hücrelerin yapıp sekrete ettiği H+ nedeni ile belirgin derecede asidtir. Mide mukozası üzerindeki mukus tabakası ile kendini korur. Ancak aynı asid yemek borusuna dönerse bu bölgede mukozanın kendini bundan korumasını sağlayacak bir mekanizma yoktur. Hastalar asid ve enzimli mide içeriğinin yemek borusuna dönmesini, göğüs arkasında yanma olarak hisseder bazen de bunun boğaza ve boyuna yansıdığını ifade eder. Yanma ve baskı tarzında olan bu yakınmalar yemekten sonra artar ve saatlerce sürebilir. Bazı olgularda bu şikayetler hafta da 2 veya daha fazla olabilir. Bazen de yutarken gıdaların takılması, kanama, kilo kaybı da bu şikayetlere eşlik edebilir. Bu problemlerin tamamı gastro özofajiyal reflü hastalığı olarak isimlendirilir.
Reflünün Belirtileri
*Göğüs arkasında yanma, ekşime; daha önce oluş mekanizmasını izah ettiğimiz gibi asit ve tahriş edici mide içeriğinin yemek borusuna dönmesi korumasız mukoza da inflamasyona neden olur.
*Bunun boyuna ve boğaza yansıması
*Bazen de ağızda acı ve boğazda ağrı tarzında olması
*Yutarken gıdaların takıldığını hissetmesi; yukarda değindiğimiz inflamasyon özofajite hatta peptik ülsere kadar ilerleyebilir. Mukoza da oluşan kronik inflamasyon etkisi ile özofagus mukozası kendisini korumak için karakter değiştirerek bağırsak mukozasına benzemeye çalışır. ( İntestinal metaplazi ) Hatta daha ileri giderek displazik değişiklikler ve neoplaziye dönüşüm olabilir. (Barrett'özofagus) normal olgulara göre kanser oluşması 6 kat fazladır.
*Kanama, yutma güçlüğü ve kilo kaybı olabilir;
Tedavi
Asidli ve tahriş edici madde içeren mide içeriğinin özofagusa dönüp mukoza ile uzun süre temasını engellemektir. Bu amaca ulaşmak için uygulanacak tedaviler şunlardır:
*Yaşam tarzında yapılacak değişiklikler(Yemek ve giyim alışkanlıklarının değiştirilmesi
*Tıbbi Tedavi
*Cerrahi Tedavi
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...