Görme Kusurları

Görme Kusurları

Miyop

Kişi uzağı göremez, örneğin normal mesafeden değil de, yazıyı gözüne daha yakın tutarak okur. Miyopta kornea veya lensin kırma gücü normalden fazladır. Bu tür miyoba kırılma miyopisi adı verilir. Birde gözün ön-arka aksının uzun olmasına bağlı miyopi vardır buna da aksmiyopisi adı verilir. Her iki tür miyopta da oluşan görüntü, retinanın üzerine değil retinanın önüne düşmektedir. Miyop (-) camla yani konveks camla veya lazerle düzeltilir.

Hipermetrop

Kişi uzağı görür yakını göremez. Hipermetropta miyoptakini tam aksi, korneanın veya lensin kırma gücü zayıf, ya da gözün ön-arka çapı kısadır. Her iki durumda da görüntü teorik olarak retinanın arkasında bir yere düşmektedir. Hipermetrop (+) cam dediğimiz konveks camla düzeltilir.Bu görme kusurunda da lazer ile başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Presbiyopi

Kişi uzağa baktığı zaman normal görüşte göz akkomadasyon (uyum) yapmaz ama yakına baktığımız zaman lensin bombeliği artıp azalarak, yani akkomadasyon yaparak oto-fokus sistemi sayesinde normal görme sağlanır. Yaş ilerledikçe gözün bu oto-fokus sistemi yeteneği azalır. Bu şekilde oluşan görme kusuruna da presbiyopi denir. Presbiyopi gözlükle düzeltilir.

Astiğmat

Gözün yapısı, dıştan bakıldığı zaman küre şeklindedir. Korneanın bu muntazam yapısı Astigmat gözde bozulmuştur. Daha anlaşılır bir şekilde izah etmek için şöyle düşünebiliriz; şişirilmiş balonun bir tarafından bastırılınca, karşı tarafta düzensiz bir bombeleşme olur astigmat gözde korneanın durumunu buna benzetebiliriz. Böylece korneanın yatay ve dikey eksenlerindeki uyumsuzluktan dolayı kırılma sonucu görüntü, retina üzerinde nokta şeklinde değil çizgi şeklinde oluşur. Astigmat, miyop ve hipermetrop ile birlikte olabilir. Astigmat kusur, gözlükle düzeltilir. Ancak lazerle tedavi konusunda da çalışmalar vardır.

1 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ