Astım

Astım

Astım dünyanın her yerinde, her yaştaki insanlarda rastlanan bir hastalıktır. Nefes alındıktan sonra solunum yolları vasıtasıyla alınan hava alveollere iletilmektedir. Bu sırada havanın alveollere iletilmesine aracı olan solunum yollarındaki daralma, tıkanıklık veya iltihaptan oluşan, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır.

Her zaman olmasa da genelde alerjik zeminde gelişen bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkmasında genetik ve çevresel etkenler birlikte rol oynamaktadır. Haşereler, küf mantarları, polenler, sigara dumanı, hava kirliliği hastalığın ortaya çıkmasındaki başlıca etkenlerdir. Hastalığın başlıca belirtileri, nefes darlığı, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum alıp vermedir. Her hastada bu belirtilerin hepsi bir arada olmayabilir.

Tedavi uzun sürelidir. Dünya genelinde de bu hastalığın tedavisinde sprey ilaçlar kullanılmaktadır. Ağızdan alınan ilaçlar etkili olması istenmeyen organlara da (kalp, böbrek vb.) ulaşmaktadır. Oysa sprey ilaçlar sadece hastalığın yerleştiği solunum yollarına etkir. Aşı tedavisi her yerde her hekim tarafından ve muayenehanelerde kesinlikle yapılmamalıdır.

Astım krizine girmemek için ise krize girmenize sebep olan unsurlardan uzak durmalı ve grip gibi solunum yolları hastalıklarından uzak durmalısınız. Astım hastalarının bazıları aspirin, romatizmal ilaçlar ve ağrı kesicilere karşı çok fazla duyarlıdırlar ve astım krizine sebep olabilir. Hastalığın tedavisi sonucunda kesin sonuç alınır ve hasta eski sağlığına tamamen kavuşur.

0 YORUMLAR

    Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...
YORUM YAZ