Mauritius'ta Çevre Felaketi
Merhaba Sevgili Dostlar,
Uzun bir aradan sonra yeniden beraberiz. Yazımızda 25 Temmuz 2020 tarihinde Mauritius'ta Japon bandıralı bir geminin mercan resiflerine çarpması sonucu 1000 ton akaryakıtı denize dökmesi sonucu oluşan çevre felaketini ele aldık.
Gemi 25 Temmuz'da bir mercan resifine çarparak yaklaşık 1.000 ton akaryakıt döktü ve bazı bilim adamlarının ülkenin en kötü ekolojik felaketi olarak adlandırdığı olayda mercanları, balıkları ve diğer deniz yaşamını tehlikeye attı.
Petrol çamuru, Mauritius'ta kalan en büyük sulak alan olan Pointe d'Esny'yi ve Ile aux Aigrettes Doğa Koruma Alanı, Blue Bay Deniz Alanı ve Mahebourg Balıkçılık Rezervleri gibi diğer ekolojik olarak hassas alanları tehdit ediyor.
Deniz tabanından yükselen mercan resifleri, kıyıya yakın sığ lagünler oluşturan doğal dalgakıranlardır. Balıklar ve diğer deniz sakinleri için barınak ve büyüme ve beslenme alanları sağlayan deniz yaşamının merkezleridir. Uzmanlar, kirli suyun bu resifleri ve lagünleri doğrudan etkileyeceğini söylemektedir.
Yetkililer, Wakashio'dan akaryakıtın çıkarılmasına yardımcı olmak için iki tanker, MT Elise, MT Tresta Star ve römorkörler sipariş etti. Güvenli bir şekilde yan yana olan MT Elise ile hortum bağlantısı başarıyla kuruldu ve akaryakıt transferi devam ediyor. MT Tresta Star şantiyede beklemededir.
Ek olarak, sahadan çıkarılan akaryakıt konteynerlerini transfer etmek için helikopterler konuşlandırıldı. Durum, Mauritius Yetkilileri ile koordineli bir uzman ekibi tarafından yakından izleniyor ve geminin güvenliğini sağlamak için römorkör ile Wakashio arasında bir çekme bağlantısı kuruldu.
Greenpeace Africa "Bu kirliliğin; Blue Bay, Pointe d'Esny ve Mahebourg'un el değmemiş lagünlerinin etrafındaki binlerce tür, Mauritius'un ekonomisi, gıda güvenliği ve sağlığı için korkunç sonuçları olacaktır." açıklamasıyla kirliliğin yaratacağı sonuçlar konusunda ipuçları da vermiştir.
Yetkililerin hazırlıksız olması aktivistleri kızdırdı ve bunun Mauritius denizlerinde ilk kez bir geminin karaya oturması olmadığını söylüyor. Kâr amacı gütmeyen EcoSud Mauritius'tan Sebastian Sauvage BBC'ye verdiği demeçte, "Bu beş yıl içinde karaya oturacak üçüncü tekne", Mauritius hükümetinin kendisini böyle bir olasılığa karşı hala hazırlıksız bulmasının anlaşılmaz olduğunu ekledi.
Okyanus, Mauritius ekonomisinin bel kemiğidir ve dünyanın her yerinden turistler için büyük bir çekicidir. Turizm geçen yıl ekonomiye 1,6 milyar dolar katkıda bulundu ve sektör, balıkçılıkla birlikte milyonlarca kişiyi istihdam ediyor.
Mauritius ayrıca batı Hint Okyanusu'ndan geçen gemiler için önemli bir uğrak limanıdır. Karaya oturmanın meydana geldiği alan, gemilerin bir ülkenin karasularından oraya yanaşmasa bile geçmesine izin veren bir "masum geçit" dir. Çevreciler, ekolojik olarak hassas alanların yakınında sık sık gemi trafiğinin yarattığı tehlikeye yıllardır dikkat çekiyor.
0 YORUMLAR
Bu KONUYA henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yaz...